Népszerű
Kiemelt
Friss

„Úgy döntöttünk, hogy ennek a területnek a gondozását is felvállaljuk”

Henivel, a feleségemmel 2017 májusában érkeztünk Wekerlére. Előtte csak hallottam a telepről, de nem ismertem. Amikor ideköltöztünk, akkor a lakáshoz tartozó kert olyan „semmilyen” állapotban volt. Volt szerencsénk abban az évben kijutni a Gardenexpóra, ahol azt mondták, hogy öntözőrendszerrel, új termőfölddel, növényekkel és burkolatokkal a nagyjából 100 m2-es területet kb. 1 millió forintért meg lehet szépen csinálni! Ekkor eldöntöttük, hogy magunk is el tudjuk végezni ezt a munkát, (amit aztán egyébként így, saját kivitelezéssel jobban meg is becsül az ember).

A telepre költözés nem csak sok barátságot hozott nekünk, olykor növényeket is felajánlottak a közeli-távoli szomszédok. Közben rájöttünk – az elkészült kert után -, hogy kicsi a terület, ami a lakáshoz tartozik, ezért nem lehet minden növényt betervezni a mi kis kerti oázisunkba. Ezért elkezdtük a rendszeres fűvágások mellett a ház és kert melletti közterület növényesítését pálmaliliommal (jukka), kánnafélékkel, mályvákkal, nyuszifüllel stb.

A következő nyáron a tőlünk két lépésre található Almavirág tér közepén elkészült egy „gyűrű” alakra formált, egynyári növényekből álló beültetés. Sejteni lehetett, hogyha valaki nem fogja rendszeresen gondozni, akkor el fognak száradni a virágok, elgazosodik a terület. Úgy döntöttünk, hogy ennek a területnek a gondozását is felvállaljuk. Egy évvel később történt meg a gondozott terület hivatalos örökbefogadása az önkormányzatnál. Először egyébként a ház előtti területet akartam örökbe fogadni, de néhány lakó negatív hozzáállása, illetve a „közös képviselet” tudatlansága és ellenkezése (!) miatt döntöttünk a tér középrésze mellett.

Nem bántuk meg, mert sokak tetszését váltotta ki a munkánk, és idővel voltak, akik szintén besegítettek az ápolásba – locsolással, kapálással, aggodalmakkal :-). A téren korábban nem voltak padok, hulladékgyűjtő edény: levelet írtunk az Önkormányzatnak, és megkaptuk.

Bátran tudom ajánlani a szépítést, de ezt szerintem mindenkinek a saját kertjében kell elkezdeni, ott érdemes először „bizonyítani”- sajnos tapasztalom, de biztosan nem csak én, hogy sok kert Wekerlén nagyon siralmas állapotban van.

Fotók: Heni és Feri