Népszerű
Kiemelt
Friss

Százmilliót bukott Kispest a megbuherált menza-közbeszerzésen

Hiába szóltunk előre és érveltünk ellene, a kispesti Fidesz, MSZP és DK képviselői nyertesnek hozták ki a Szakácstündér Kft.-t egy olyan közétkeztetési közbeszerzési eljárásban, ahol felmerült a gyanú, hogy a jelenleg szolgáltató Klassz Menza választott valójában magának utódot, nem pedig a kerület egy neki tetsző szolgáltatót.

A vállalkozók ezzel valójában az áremelést kényszerítették volna ki: az új cég (Szakácstündér) újabb 10 évre “birtokon belülre” került volna, alvállalkozójának a jelenlegi szolgáltatót (Klassz Menza) nevezte meg, az új szerződés pedig újabb áremelést tett volna lehetővé, szemben a jelenleg futó szerződéssel.

Tették mindezt úgy, hogy a kerület vezetői szerint a jelenleg szolgáltató cég az új szerződés elmaradásának esetére azzal fenyegetett, hogy január elsejével megszünteti szolgáltatását és levonul a kerületből, azaz nem lesz mit enniük azoknak, akik a menzára vannak utalva.

A Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke közérdekű bejelentésem alapján döntőbizottsági eljárást indított, az eljárás végén pedig a versenykorlátozó kiírás alapján született döntés megsemmisítésére és 100 millió forintos büntetés megfizetésére kötelezte a kerületet.

Az Erkel sulin üzentek a diákok

DECEMBERI ELŐZMÉNYEK

A kispesti közbeszerzési bizottság ülése előtt a Kispesti Civilek a Közétkeztetésért (KCK) és az Átalakuló Wekerle aktivistái, valamint az LMP és a Momentum képviselői személyesen keresték fel Gajda Péter polgármestert, hogy elmondják ellenérveiket és arra kérjék a vezetést, álljon el az egyetlen pályázó nyertesként való kihirdetésétől. Gajda Pétert a megbeszélésen dr. Vitál Márton aljegyző helyettesítette, aki védelmébe vette az eljárást. A kispesti közbeszerzési bizottság december 12-i ülésén a kispesti zöldek és lilák ellenezték a Szakácstündér-Klassz Menza döntést, azt megelőzően a sajtóban kiállt az eljárás ellen Hadházy Ákos országgyűlési képviselő is, az ülésen pedig szintén a megszavazás ellen érvelt Horváth András, a Korrupcióellenes Szövetség (KELLESZ) képviselője is.

December 20-án valódi vizsgálatot követeltünk Lackner- és menzaügyben.


Az ülésén ismét az elfogadás mellett érvelt dr. Vitál Márton aljegyző, az eljárást védelmébe vette a kerület által megbízott és fizetett közbeszerzési tanácsadó, Dr Emődi Katalin közbeszerzési szakértő is, Vinczek György alpolgármester pedig elmondta, hogy megvizsgálták ugyan a közétkeztetés saját szervezésben, házon belül való ellátásának lehetőségét is, amelyet a zöldek évek óta szorgalmaztak, de nem volt bátorságuk megpróbálni.

A VERSENY, AHOL CSAK A GYŐZTES INDULT

A “trükkös” közbeszerzési kiírás a pályázókat arra kötelezte, hogy az ellátási területen rendelkezzenek saját konyhával, vagy legyen olyan alvállalkozójuk, amely rendelkezik ilyennel. A jelenleg szolgáltató Klassz Menza rendelkezik ilyennel, és a reménybeli szolgáltató Szakácstündérnek készséggel rendelkezésére is bocsájtotta azt a pályázathoz. A “verseny” annyira komolytalan volt, hogy a másik két pályázó (az FH Gasztro és a Junior Prizma) az első kör után ki is szállt a folyamatból. A saját konyha bizonyításának követelménye a közérdek felől nézve azért is értelmezhetetlen, mert a kerület rendelkezik négy saját főzőkonyhával, amelyekre alapozva akár meg is szervezhetné maga az ellátást, de ha ki is szervezi a szolgáltatást, az infrastruktúrát biztosíthatná hozzá. Ahogy azt most is teszi a Klassz Menza részére.


KELLESZ-E, HORVÁTH ANDRÁS?


Az ominózus ülésen az aljegyzővel és az alpolgármesterekkel szemben az érvelő vitát a zöldek mellett felvállaló – és lényegében a Közbesszerzési Döntőbizottság döntése által is igazolt – Horváth András (Korrupcióellenes Szövetség) volt az, akit később az Antikorrupciós Bizottságban – szintén a Fidesztől az MSZP-n és a DK-n át egészen a Párbeszédig tartó koalícióban – leszavaztak. Azt utasították el, hogy pro bono, tehát anyagi ellenszolgáltatás nélkül segíthesse a kispesti antikorrupciós bizottság munkáját szakértelmével. Meghívását ekkor is csak az LMP és a Momentum támogatta.

Vajon a menza ügyében a kerület politikai és hivatali vezetése, a polgármester, az alpolgármesterek és a jegyző a cégekkel összekacsintva, tudatosan járt el a nekik kedvező, versenyt korlátozó és a közérdeket háttérbe szorító módon? Vagy egyszerűen alkalmatlan, képtelen, lusta arra, hogy közérdeket érvényesítsen?

ÖKOMENZÁT, MOST!

Hosszú évek óta küzdünk a fennálló közétkeztetési rendszer és az abban elérhető silány minőség ellen Kispesten. Hosszú évek óta mondjuk, hogy az élhető jövő az élelmiszer-önrendelkezésen alapul. A menzát az önkormányzat saját hatáskörben is megszervezhetné, érvényesítve ízlésbeli, egészségügyi, dietetikai, környezetvédelmi szempontokat is, kiszolgálva a helyi igényeket, építve a helyi lehetőségekre.

Jó példák léteznek erre az országban, nem kéne mindent úttörőként kikísérletezni, megtették ezt többek között a szarvasiak, erről itt látható egy kis videó:

JÁRVÁNY ÉS MENZA

Bár korán vagyunk még nagy ívű következtetéseket levonni a COVID-járvány hatásairól, az látszik, hogy arra az ételre, amit a jelenlegi szolgáltató tud nyújtani, az otthon maradó diákok és szülők igen kevés igényt tartanak. Míg az iskolába járás idején akár több kispesti konyhán is zajlott a főzés, most olyan kevesen rendelik meg a menzát, hogy több kerületet is az egy szem, elég távoli, Örs Vezér tér környéki Mechanika Konyháról látnak el.

A járvány az élelmiszer-biztonságra is komoly figyelmet irányított. Túl azon, hogy a vírus egyik első gócpontja a legkomolyabban vehető források szerint egy élőállat- és húspiac volt, azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy bármilyen veszélyhelyzet, krízis, válság idején hogyan lehet a legnagyobb biztonsággal, a legjobb minőségben biztosítani az olyan alapellátásokat, mint amilyen az egészséges élelmiszer is.

A zöld álláspont az, hogy a diákok és az idősek étkeztetésért is felelős önkormányzatnak saját kezébe kell venni a közétkeztetést. Ha nem csak kipipálni és megúszni akarjuk a menza biztosítását, hanem korszerű, válságálló, valódi biztonságot nyújtó, a fogyasztók számára egészséget védő, a helyi gazdaságot és a környezetet pedig megóvó, fenntartó szolgáltatásra törekeszünk, akkor arra is figyelni kell, hogy a menzán a helyi – Pest környéki és magyarországi – forrásból származó, rövid ellátási láncon érkező, jól ellenőrizhető, friss, szezonális, lehetőség szerint vegyszermentes, akár bio-élelmiszerek, alapanyagok és azok beszállítói élvezzenek előnyt.

Egy újabb káros – drága és felesleges – kör után újra itt a lehetőség, hogy Kispest is az ökomenza, az okos menza irányába mozduljon el.