Népszerű
Kiemelt
Friss

Glifozátmentes gyomirtás, környezetvédő civilek a törökbálinti képviselő-testületben: Bruder Mártonnal beszélgettünk – I.

Mint arról hírt adtunk: Ferenczi István önálló képviselői indítványára a kispesti képviselő-testület most július közepén elfogadta, hogy 2021. augusztus 31-ét követően már egyáltalán nem lehet glifozát tartalmú gyomírtót használni a kispesti (önkormányzati) parkok, fasorok, zöldfelületek fenntartásában. Az alábbi interjút akkor terveztük megejteni, amikor még nem látszott a lehetősége annak, hogy Kispest is végre beszünteti a glifozát tartalmú gyomírtószer alkalmazását, viszont tudtuk, hogy Törökbálinton már idén március közepe óta rendelet tiltja a használatát. Szerettük volna megtudni, hogy Bruder Márton helyi képviselőnek, hogyan sikerült a rendeletig elvinni a tiltást, ami ráadásul nem csupán a glifozát betiltását jelenti.

Hogy még milyen szerről van még szó, valamint, hogy milyen környezetvédőnek, ökológiai gazdálkodónak (Marci és családja 2013 óta kb. 70 hektár gyepen gazdálkodnak Idamajoron),  friss képviselőként, aktív civilként megtapasztalni az önkormányzati hétköz- és ünnepnapokat, erről is szól ez a beszélgetés, amit a terjedelme miatt két részben hozunk le itt. Plusz lesz egy lapzárta után típusú rész is az első rész végén!

Ferenczi István: Szeretettel köszöntelek Bruder Marci téged, aki a Törökbálinti képviselő-testületének tagja vagy, jól mondom?

Bruder Márton: Igen, így van, a Törökbálint Holnap Egyesület színeiben kerültem be tavaly a képviselő-testületbe – igen szoros eredménnyel -, mint a 7-es számú egyéni választókörzet képviselője.

F.I.: … és ezt a szoros eredményt egy első választási ciklusodon érted el vagy ez már a második ciklusod?

B.M.: Nem indultam korábban, nagyon sokáig távol tartottam magamat mindenfajta politikától, így ez egy teljesen új szerepkör számomra. A civil életben viszont mindig is aktív voltam, folyamatosan több civil szervezetnek tagja voltam/vagyok és vezetői tisztséget is vittem.

F.I.: Mondj egy pár példát, kérlek, hogy milyen civil szervezetekről, szerveződésekről van szó.

B.M.: Tagja vagyok különféle szakmai civil szervezetnek, értsd a szakmaiságon a saját szakmámat, vagyis, hogy számos, a mezőgazdasághoz kapcsolódó szakmai szervezetben vagyok most is jelen. Ami miatt itt, a helyi közéletbe, a helyi választáson képbe kerültem, az az Idamajorért Egyesület az alapítása, ennek az egyesületnek az alapítástól (2014 – M. Sz.) kezdve 6 éven át voltam a vezetője. Ezzel az egyesülettel – ami egy Törökbálinton belüli településrész az érdekképviseletére jött létre –nagyon sok tevékenységet végeztünk. Amit például ki lehet emelni a tevékenységünkből, az a borzasztó sok illegális hulladéklerakó felszámolása.

F.I.: Ez egy nagyon forró téma mindenhol, milyen eredményt értetek el?

B. M.: Én úgy gondolom, hogy nagyon jelentős eredményt értünk el: 6 év alatt 8 szemétgyűjtést szerveztünk meg, részben a TeSzedd!-hez kapcsolódóan, részben külön, saját szervezésben. Volt olyan alkalom, amikor több száz köbméter illegális hulladékot sikerült összeszednünk a környezetünkben – ezeknek a legnagyobb része bontott gépjármű és bontott elektronikai termékeknek a hulladéka, de volt olyan szemétszedésünk, amikor egyebek mellett összesen 6 darab nagyméretű műanyag medencét gyűjtöttünk be.

F.I.: A bontott gépjárművek, elektronikai hulladékok tömege az a környékbeli kis- és nagyipar jelenléte miatt van? Vagy szerinted hogyan a kerülnek ezek oda?