0

Történeteket gyűjthetnénk fákról

Épp 10 éve indult nemzetközi mintára az Év Fája Magyarország verseny, ami most azért aktuális, mert néhány napja már bárki szavazhat a 2020-as Év fájára: a számára legkedvesebbre abból a 10 fából, amit a versenyzsűri idén 38, az ország különféle részeiről beküldött „versenyző” közül választott ki a döntőre.

Az Év fája Magyarország nem a legöregebbekről, nem a legnagyobb fákról szól elsősorban, hanem olyan példányokról, amelyek a jelölők számára fontosak, valamilyen helyi történet(tek) kapcsolódnak az adott fához, valamiért fontos a helyben élők számára.

Alább lesz majd az idei éve szavazós linkje, de van itt még valami!

Kispesti fatörténetet az elmúlt 10 évben egy alkalommal, akkor is a Határ úti buszpályaudvari fákról küldtek be, ezért ha idén már nem, de majd 2021-ben hajrá: meneteljen minél több kispesti fa is az Év Fája Magyarországra!  

És ha már fák és történetek: mi lenne, ha elindítanánk egy gyűjtést kispesti fákról, amelyek állhatnak köztereken, privát kertekben, és valamiért fontosak nektek, önnek, nekünk?

Vagyis ez nem egy versenyötlet, hanem végeredményben lehetne egy remek történetgyűjteményünk a kispestiek fáiról. Egyúttal akár az is kiderülhet, hogy milyen faritkaságok, famatuzsálemek nőnek, élnek a köztereinken, kertjeinkben.

Mielőtt belevágunk ebbe, kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit gondolnak erről az olvasók, ezért, erről indítottunk el egy szavazást a Facebook-oldalunkon.

bdr

És akkor itt a 2020-as Év fája Magyarország verseny SZAVAZÁSA (2020. október 1-ig lehet szavazni)

A jelen állás szerint (július 4-én) egy mélykúti (Bács-Kiskun megye) Júdásfa vezet, ő:

  • A 2020-as Európai Év Fája nyertesei már megvannak: ITT lehet megnézni őket
  • És egyébként az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját, ennek „célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára”. Az egyesület tagjai, a kárpát-medencei erdész szakemberek, a szakmán kívüli természetszerető érdeklődők online szavazatai alapján a 2020-as év fafajtája:

 a TATÁR JUHAR (Acer tataricum) lett

Fotók: Év fája Magyarország, Tizen9

szmolna123

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük