0

Tényleg csak a IX. kerület ügye az Illatos úti Vegyiművek szennyezése?

5 éve vitték el a több ezer tonnányi veszélyes mérgeket tartalmazó hordókat az Illatos úti Budapesti Vegyiművek telephelyéről Baranyi Krisztina és a Greenpeace fellépésére. Óriási siker volt, hogy elmúlt az akkut veszély, ám a felszín alatti elképesztő szennyezés ott maradt. Elvi ígéretek elhangzottak, hogy a terület megtisztítása sem várat sokat magára, de azóta mégsem történt semmi. Pedig rákkeltő benzol és klórbenzol régebbi mérések szerint akár a határérték 200 000-300 000-szeresében volt jelen a talajvízben, 2015-ös mérés szerint a DDT mennyisége a határérték 520-szorosa volt a területen vett talajmintában. A szennyezett talajvíz bejuthat a környék felszín alatti vizeibe, veszélyeztetve a környéket az ásott kutakat, illetve a Greenpeace mérései szerint is például a környék házi porában és a környéken tartott tyúktojásokban is bőven volt például DDT.Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízott 2020 július 15-i tájékoztatása szerint a Pest Megyei Kormányhivatal részletes tényfeltárás végzésére, a beavatkozás folytatására, a kármentesítési monitoring folytatására, és beavatkozási terv készítésére kötelezte a felszámolót, de mégsem történt semmi. A tájékoztatás szerint 2019 februárjában hatósági mintavétel történt a területen és egyes komponensek koncentárciója csökkent. Ez alapján feltételezehtő, hogy tovább terjedt a szennyezés.A Greenpeace ezért a felszámolóhoz fordult írásban, hogy megtudja, hogy pontosan mikor és milyen ütemterv szerint tervezik a terület megtisztítását, illetve Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízottat szintén arról kérdezzük, hogy miként látja, a terület mérgektől való megtisztulásának ütemét.Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordul, hogy a kormányzat mihamarabb biztosítson anyagi forrást a terület megtisztításához.

Közzétette: Baranyi Krisztina – 2020. augusztus 11., kedd

Illetve ennek az írásnak a végén található néhány link a régóta húzódó történet részletiről, arról is, hogy egyébként milyen vegyi anyagok jelenléte kimutatható és azok milyen egészségügyi károkat okoznak.

Összefoglalóan minek kell történnie és mi történt eddig a telepen?

Lényegét tekintve 3 részből áll a szennyezés megszűntetése:

  • a veszélyes anyagok (hordók) elszállítása – ez megtörtént
  • a veszélyes anyagokkal szennyezett építmények bontása, és az anyagok elszállítása – bontás történt, állítólag el is szállították az anyagokat, ehhez képest,

„ a területen szabad szemmel is jól látható volt a szennyezés és több helyen irritáló, orrfacsaró vegyszerszag áradt a talajból” – olvasható egyéb más mellett a Greenpeace sajtóközleményéből.

  • a talaj és a talajvíz megtisztítása – na, ez nem történt meg, pedig eltelt már 5 év, egyébként pedig az 5 évvel korábbi mérések alapján a 11 hektáros területről már régen kijutottak a veszélyes anyagok:

Fotó: Greenpeace Hungary

„A mérgek beszivárogtak a felszín alatti vizekbe, ahonnan a kutakba kerülhetnek. A területről a szennyezett port pedig a szél viszi tovább. A Greenpeace mérései szerint a környék házi porában és a környéken tartott tyúkok tojásaiban is jócskán kimutatható volt például a DDT. Az Illatos úti szennyezés tehát továbbra is kockázatokat jelenthet a környéken lakó lakosság egészségére.” – Áll a már idézett sajtóközleményben

E történetben igen finom részlet, hogy a telephely annak a Budapesti Vegyiművek Zrt.-nek a telephelye volt, amely cég maga is felszámolási eljárás alatt állt már 2007-óta, aztán 2015-ben hirtelen stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Kormány… Elérkeztem ahhoz a ponthoz, amiért megírtam ezt a bejegyzést: ez nem csak a IX. kerület dolga! Erre íme egy grafika 2015-ből, arra, hogy például miért nem:

A Greenpeace által 2015-ben készített ún. portérkép a Vegyiművek közelebbi és távolabbi környékéről, a különféle veszélyes anyagok mérési pontjainak helyével és a mennyiség jelzésével. Itt KINAGYÍTVA IS MEGTEKINTHETŐ / Fotó: Greenpeace Hungary

Nagyon fontos az a lépés, amit Baranyi Krisztina tett most is, de véleményem szerint a Kormányra nyomást kell gyakorolnia a kispesti és az erzsébeti polgármestereknek, képviselőknek is. Mert ez a probléma, ez a késlekedés közvetlenül 3 kerületet érint, és nincs Fidesz-KDMP-s klórbenzol vagy Momentum-DK-MSZP-Párbeszédes DDT!

A Tarnai Richárd-féle (Pest Megyei kormánymegbízott) 2020. július 15-i tájékoztató sem több mint mismásolás, a sajtóanyagot idézve újra: „továbbra is csak azt hangsúlyozza, hogy a felszámolót részletes tényfeltárás végzésére, a beavatkozás folytatására, a kármentesítési monitoring folytatására, és beavatkozási terv készítésére kötelezi, de határidők nélkül. Miközben egy 2019. februári hatósági mintavétel alapján megállapítja a szennyezés fennállását.”

Igazán fontos lenne, hogy ne csupán a Greenpeace bombázza időről időre adatigényléssel a kormánymegbízottat és a felszámolót! Ne „csak egy” környezetvédő szervezet és egy polgármester hallassa a hangját a szennyezés megnyugtató és nyomon követhető felszámolásában!

Még valami, ami nem merült fel az aktuális híradásokban

A Galvani híd levezető útjainak építése szintén érzékeny téma ezen a környéken (lásd Kiserdő/Határ út). 7 nyomvonal vizsgálatát végzi el augusztus 31-ig a Kormány által megbízott Budapesti Fejlesztési Központ (a beruházó). Ebből 6 valamilyen mértékben érinti az Illatos utat és környékét, és egészen biztosan környezetvédelmi kutató fúrások is történtek a felmérések idején: ezeket az adatokat is ki lehetne kérni a beruházótól.

Források:

A 2020. augusztus 11-i bejárás nyomán írt GREENPEACE SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapesti Vegyiművek, Illatos úti telephelyének létrejöttétől a bezárásig terjedő történetről, az ott előállított és hátrahagyott vegyi anyagokról és azok ártalmairól, továbbá a szennyezettség megszüntetésének történetéről EZEN LINK ALATT olvashatnak

Fotók (©Greenpeace Hungary): ezúton is nagyon köszönöm Simon Gergelynek, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjének a fenti fotókat, információkat

Fecebook-videó: Baranyi Krisztina hivatalos Facebook-oldala

szmolna123

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük