0

Kultúrtörténeti adalékok egy Mészáros Márta-féle film nyomán

Talán nem tévedek nagyot, ha azt írom: manapaság ha valaki hírességről szeretnénk valamit megtudni, vagy mondjuk nem világos, hogy mi az a polipropilén, akkor gyorsan felkeressük a kapcsolódó Wikipédia szócikket. Aztán vagy sikerrel járunk vagy sem, de ezt is csak akkor tudjuk meg, ha tovább kutatunk, egyeztetjük a forrásokat. Azért jutott eszmbe a Wikipédia, mert minap megnéztem egy dokumentumfilmet, aminek a címe: Anyám levelei Sztálin elvtárshoz. 2015-ös film, rendezője pedig Mészáros Márta, akinek a neve, a filmjei remélem, hogy nem csupán a 40-45 pluszosoknak mondanak valamit. Az 1931-ben született világhírű rendező az első nő volt Magyarországon, aki filmrendezői diplomát szerzett, és egyébként a mai napig ír, rendez, aktív.

Úgy jön ide a Wiki, hogy az említett dokumentumfilmjét a szócikk szerzője nem szerepeltette a filográfiában. Pedig Mészáros Márta filmjeinek, alkotói világának gyökere véleményem szerint nagyon is ott van ebben a gyönyörű dokumentumfilmben, amiben/amivel édesanyjának, Kovács Vilmának (1908, Budapest – 1942 Frunze) állít emléket; szerencsére ez a film (jelenleg még, és remélem, marad is így) fent van a YouTube-on, be is linkelem ide, remélem, minél többen meg fogják nézni.

2015-ben vagy 2016-ban moziban láttam először az Anyám levelei….-t, közönségtalálkozó keretében vetítették (nagyon szeretem Mészáros filmjeit, személyesen is hallani, kérdezni kívántam erről a filmről a rendezőt). Mészáros Márta a vetítés utáni beszélgetésben persze szólt apjáról, Mészáros László szobrászművészről is…

szmolna123

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük