0

Kispest, Waldorf, Sörkollektor


Honnan jött az ötlet, hogy napkollektoros (sörkollektoros) gyümölcsaszalót építs? Hol találkoztál ilyennel és miért tartottad érdekesnek?

A Waldorfban az “éves munka”, majd az érettségi keretében az a feladat, hogy egy általunk választott témával egy éven keresztül foglalkozzunk, majd írjunk róla, előadást tartsunk róla és egy művészi vagy gyakorlati munkát végezzünk ezzel kapcsolatban. Én a városok élhetőségével foglalkoztam: hogyan, milyen módokon lehet fenntarthatóbbá, természetközelibbé, élettelibbé tenni őket. A gyümölcsaszaló ötlete a művészi munka választásakor került elő. A tanáraimmal való beszélgetés során merült fel, hiszen kapcsolódik a témához. Közösségépítő hatása is van, fenntartható elkészítési módja is lehet, illetve a munkámban írtam a közösségi kertekről, ahol akár elhelyezhető is lenne egy ilyen szerkezet.

Segített valaki a gyakorlati megvalósításban?

A tanárokal való beszélgetésben előkerült Ferenczi István neve, mivel ő az Átalakuló Wekerle csapatával évekkel ezelőtt részt vett egy ilyen eszköz építésében, mely ma is használatban van a Wekerletelepen. Örömmel jeleztem, hogy ismerjük egymást és tudom, hogy szívesen segítene a megtervezésében. Lelkes lettem, hamar fel is kerestem Istit, aki végigkísérte a munkám: én építettem, ő pedig linkekkel, tanácsokkal, tippekkel látott el. A konkrét fizikai munkát azonban majdnem teljesen önállóan csináltam, szinte az egész aszaló a saját kezem munkája.


Újrahasznosított és új anyagokat milyen arányban építettél be?

A felhasznált új anyagok sajnos elég húzós áron voltak kaphatók, mert teljes méretekben nem tudtam újrahasznosítva megoldani. A kollektor felületén a csövek – melyek a meleg levegőt biztosítják – sörös dobozokból készültek, illetve a szúnyogháló és az alufólia-szerű anyag is itthon porosodó darabokból lett felhasználva. Úgy gondoltam, mivel művészi munka, így valami egyedi díszítést kéne kitalálnom rá, így jött a festés, melyet kicsit egyedibb dizájnnal készítettem el, barátok segítségével és jóleső társaságukban. Kizárólag erre felhasználható, nem mérgező festékkel dolgoztunk.

Mennyi ideig tartott az egész építés?

Hosszú volt, közel 40-50 órát dolgoztam vele, ez alatt az idő alatt pedig sokat tapasztaltam a barkácsolás terén, élveztem a munkafolyamatot, szerencsére jelentős hibát nem vétettem közben. A motivációm munkám végeztével sem csökkent, hiszen egy teljesen használható, közösséget összefogó szerkezetet sikerült megvalósítanom.

Mondtad, hogy húzós árakat fizettél az új anyagokért. Mennyit?

A költségvetése körülbelül 35 ezer forintra jött ki, ez sajnos nagyban azért van, mert a faanyag hihetetlen drága mindenhol, osb lapokból készült a nagy része, ami azzal jár, hogy bármekkora darabokat is szeretnék én használni, az egész lapot meg kell vásároljam hozzá.

Hol lesz látható, használható az aszalód?

Iskolám a Kispesti Waldorf udvarán, jól látható helyre fogom kiállítani, ahol azt szeretném elérni, hogy bárki, bármikor használhassa, akár iskolai program keretein belül, vagy saját hasznára, kedvére. Emellett sikerült azt is elérnem, hogy az idei 12. osztály saját programjaként használja az aszalót, majd árulja is termékei közt az itt elkészített aszalt gyümölcseit.

szmolna123

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük