0

Bocs, nem a mi dolgunk!

A kedves olvasók reméljük emlékeznek az augusztus közepén írt cikkünkre (Tényleg csak a IX. kerület ügye az Illatos úti Vegyiművek szennyezése?) , amiben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az Illatos úti egykori Budapesti Vegyiművek területén – hiába az eltelt 5 év, hiába az ígéret – a mai napig nem történt meg a terület megtisztítása. Ez pedig a kispesti lakosok egészségét – továbbra is – veszélyezteti, a lakóingatlanjaik kertjében, a házak alatt csak gyűlik a méreganyag.

A Greenpeace nyáron kérdéssel fordult a Kormányhivatal felé, melynek lényege, hogy választ várnak arra mi történt/ mi történik a terület megtisztításával kapcsolatban? A napokban megérkezett a válasz, melyben a Kormányhivatal lényegében kijelenti, hogy a határozatában foglaltak nem történtek meg, azaz a felszámoló máig nem végezte el a Kormányhivatal által megjelölt, fent felsorolt feladatokat. A Kormányhivatal újra és újra a felszámolóra (a terület jelenlegi tulajdonosára) mutogat.

Vajon mi finomat rejt ez a csinos dombocska? (fotó: Greenpeace 2020)

A hatóság csak széttárja a kezét és azt mondja, hogy nem tudja, hogy ki és mikor fog itt valamit csinálni. – Fogalmazott a mai napon egy rádióinterjúban Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője (meghallgatható ITT, kb. a 121. perctől a 124. percig). Jogilag a felszámolónak kéne elvégezni ezt a munkát, csak a törvény szerint ő erre nem kényszeríthető (ez és a további kiemelések tőlünk – M.Sz.). Magyarul, egy olyan felet próbálunk erre kényszeríteni, aki nyilvánvalóan ezt nem fogja megcsinálni, és erre jogilag nem is tudjuk rákényszeríteni. Ad absurdum kimondják (értsd a Kormányhivatal – M. Sz.), hogy akár örökre úgy marad a terület, ha csak nem történik valami csoda. Azt gondoljuk, hogy ez teljes mértékben felháborító, és egy Kormányzatnak ilyenkor lépnie kell. Mi is kimértük, hogy a területnek a mérgező pora bizony ott van a területen: a környező házakban, a padlásokban mindenütt kimutatható. Gyakorlatilag van egy méreg-gócpont Budapest belsejében (…) és egyszerűen nem látják a hatóságok a megoldást, és a politika meg mintha nem akarná ezt megoldani. Pedig pár évvel ezelőtt Bándi Gyula a Jövő Nemzedékek szószólója, ombudsman-helyettes letett egy komplett törvényjavaslat-csomagot arra, hogy hogyan lehetne ezeket az ügyeket orvosolni, milyen törvényeket kell módosítani, de ezt se próbálta megfontolni se az Országgyűlés se a Kormányzat (…). Szomorú és elképesztő, hogy egyszerűen ott akarják hagyni ezt a szennyezést, ami valószínűleg tovább fog terjedni, meg fog jelenni a környező házak talajvizébe, kútvizébe, hiszen a szennyezés nem marad egy helyen. És a port továbbra is vinni fogja a szél, Azt gondoljuk, hogy ez tényleg egy tarthatatlan helyzet…”

Forrás: Greenpeace & Klub

Fotó: Greenpeace

szmolna123

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük