0

Áll egy fa a… – Corvin körúti túlélő

Az idei nagy tavaszi mennydörgések idején mesélte az egyik szomszédom – miközben a készülő vihart vártunk/néztük a nyitott bejárati ajtónkban állva -, hogy az 1956. novemberi harcokról többek között mindig egy platánfa jut az eszébe. A forradalom évében 14 éves volt, és valamikor november 4. után többször a Corvin körút 54. alatti társasházunk kertjében kialakított óvóhelyre kellett menekülniük (érdekes lenne utánajárni, hány van még meg ezekből az óvóhelyekből a kerületben, a miénk már nincs meg…). Egy ilyen alkalommal az óvóhely felé igyekezve óriási süvítést hallott a háta mögött, megfordult és azt látta, hogy egy kilőtt repeszgránát találta el a szomszédos társasház kapuja előtt álló körúti platánok egyikét.

Történetünk szereplője a Corvin körút 56. előtt áll, él, növekszik – a képen a jobb oldali fa, az autó mögött

Azonnal berobbant a lövedék, falából számos apró, pusztító hatású repeszdarab szakad ki, a fa kigyulladt. Szerencséjük volt a lakóknak, mert senkit nem értek el a repeszek, és időben lefutottak az óvóhelyre. A körút szép – ma már védett – fasorának egyik Közönséges (vagy Juharlevelű) platánjától (Platanus x hispanica) „gondoltban” elbúcsúztak a lakók. De láss csodát: a fa, a törzs kb. az első nagyobb elágazásig (az első ágemeletig) megmaradt, pedig akár egyetlen repeszgránát is óriási rombolást tud okozni, a sérült ágakat utóbb kertészek visszavágták, és ez a nagy túlélő idén is új hajtásokat hozott.

Állítólag kb. ezen a törzsrészen érte a gránátbecsapódás ezt a platánt

Milyen érdekesen működik az emlékezet: a tavaszi égzengés előhívta szomszédom emlékei közül a bő hat évtizeddel ezelőtti repeszgránát-becsapódás hangjait, képeit, valószínűleg ha ma elmegyek ez alatt a fa alatt, én is erre, az ő emlékére emlékezem majd.

Apropó, túlélő fák: nyilván a hirosimai atombomba pusztítást túlélő fákhoz nem hasonlítható ez a történet, még azt a pokoli robbanást, nyomában a sugárzást is túlélte több mint száz fa! Ezen a térképen lehet böngészni Hirosimai túlélő fáit / itt pedig egy jó videó erről a történetről.  

Fotók: Tizen9

szmolna123

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük